Όπως τονίζει, η μεγάλη αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης την περίοδο 2018-2019 οδήγησε στη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων με τη συγχώνευση και μετεξέλιξη ΤΕΙ. Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση έχει ουσιαστικά παγώσει κάθε σχετική διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων των αποφοίτων, διαιωνίζοντας ένα καθεστώς άνισης μεταχείρισης στην αγορά εργασίας και στον δημόσιο τομέα.
Η βουλευτής επισημαίνει πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος – όπως με τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες, τα ΤΕΦΑΑ, την Ανώτατη Γεωπονική Σχολή, την ΑΣΟΕΕ και την Πάντειο – εφαρμόστηκαν διαδικασίες αντιστοίχισης και ισοτίμησης. Επιπλέον, η αναγνώριση πτυχίων της αλλοδαπής μέσω ΔΟΑΤΑΠ αποτελεί πάγια πρακτική σε εθνικό επίπεδο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει τη θεσμοθέτηση τέτοιων μηχανισμών ως εργαλείο διαφάνειας και κινητικότητας στην εκπαίδευση και την εργασία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη καλεί την Υπουργό Παιδείας να απαντήσει εάν:
• Προτίθεται να θεσμοθετήσει διαδικασία αντιστοίχισης και ισοτίμησης των πτυχίων των πρώην ΤΕΙ,
• Σκοπεύει να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, αίροντας τις αδικίες και τις αναχρονιστικές διακρίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΙ.