Δευτέρα , 7 Απριλίου 2025
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης αιθαλομίχλης

Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης αιθαλομίχλης

Η πρώτη συνεδρίαση μελών της Επιτροπής διαχείρισης αιθαλομίχλης, που συγκροτήθηκε από το Δήμο Ιωαννιτών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων, αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή προσεγγίζει το μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα της αιθαλομίχλης.

Η συγκρότηση αυτής της επιτροπής, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ειδικών επιστημόνων και θεσμικών φορέων όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Ηπείρου και ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, αποδεικνύει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών προσεγγίζει το ζήτημα με επιστημονική τεκμηρίωση και υπευθυνότητα.

Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα – Περιφερειακής Ανάπτυξης – Προστασίας της Λίμνης και Ενέργειας, Άρης Κασσής, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Ηπείρου, Γιάννης Τσίγκρος, ο ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογιών Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αλέξανδρος Τζάλλας, το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Πνευμονολόγος, Παναγιώτης Ζώης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ιωαννιτών, Άννα Αθανασίου, παρουσιάστηκε η στρατηγική του Δήμου, η οποία βασίζεται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και ο δεύτερος με τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και ειδικών προγραμμάτων από το κράτος.

Ως ένας από τους έξι Δήμους της Ελλάδας που συμμετέχουν στην αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, επιδιώκει πρόσθετους πόρους και δράσεις για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, που αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, τονίζοντας ότι είναι στρατηγικοί συνεργάτες στην προσπάθεια του δήμου, πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στο Λεκανοπέδιο είναι υπαρκτό, είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν είναι σαφή τα όρια των αρμοδιοτήτων των κρατικών φορέων, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη ως προς το ποιος και τι πρέπει να κάνει».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα θα συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών πριν από την επόμενη χειμερινή περίοδο, ενώ παράλληλα θα διαμορφώσει πρακτικές προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας των τριών επιπέδων διοίκησης – του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – στη διαχείριση του προβλήματος. Όπως ανέφερε, «θα επιδιώξουμε έναν νέο διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις και να αναζητήσουμε ουσιαστικές λύσεις».

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα αποστείλει επιστολή στην Περιφέρεια Ηπείρου, ζητώντας τη συνεργασία της στην προσπάθεια αυτή, καθώς το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απαιτεί συντονισμένες ενέργειες.

«Θεωρώ ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, καθώς η επιτροπή που συγκροτήθηκε δείχνει διάθεση συμμετοχής και ουσιαστικής προσφοράς», κατέληξε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας την ανάγκη οικονομικής στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, τα οποία «εάν δεν ενισχυθούν οικονομικά, δεν θα μπορέσουν να στραφούν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης».

Από την πλευρά του ο κ. Κασσής, ευχαρίστησε κι αυτό τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση ανταπόκριση, τονίζοντας ότι «ξεκινήσαμε εδώ και αρκετό καιρό να συζητάμε με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα της αιθαλομίχλης και ο Δήμος, μέσα από τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές του, θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, εστιάζοντας κυρίως στην ενημέρωση των πολιτών».

Ο κ. Κασσής υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο καταγραφής των παραγόντων που προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να θέσουμε στην πολιτική ηγεσία συγκεκριμένα ζητήματα προς επίλυση».

Όπως ανέφερε, το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν δρομολογηθεί δράσεις και εκδηλώσεις που θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν το πρόβλημα και τις πιθανές λύσεις του.

Στην επιτροπή συμμετέχουν:
-Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογιών Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
-Κωνσταντίνος Κωστίκας, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
-Νικόλαος Χατζηαναστασίου, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
-Αλέξανδρος Τζάλλας, Καθηγητής Πληροφορικής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
-Νικόλαος Μπάκας, Επίκουρος Καθηγητής από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
-Γιάννης Τσίγκρος, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Ηπείρου.
-Παναγιώτης Ζώης, Πνευμονολόγος, Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
-Άννα Αθανασίου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ιωαννιτών.

Δείτε Επίσης

Ημερίδα για την «Προσαρμογή της Περιφέρεια Ηπείρου στην Κλιματική Αλλαγή»

Στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, σας προσκαλούμε στην Ενημερωτική Ημερίδα για την «Προσαρμογή της ...